Kategórie
media

Pri výbere vhodného LED svetla je potrebné zohľadniť viacero kritérií. Vyhnete sa tak duplicitným nákupom, či zlému výsledku konečného osvetlenia miestnosti. Nebojte sa, nejde o nič komplikované. Práve naopak. Našich osem tipov vám pomôže, aby bola nakoniec spokojná vaša peňaženka i rodina.

 

TIP1: Zohľadnite požiadavky i účel miestnosti

Na každú miestnosť potrebujete inú intenzitu svetla. Zohľadnite preto, na aký účel predmetná izba slúži. V spálni potrebujete úplne iné svetlo ako v obývačke. Hodí sa viac teplá, neutrálna alebo studená biela? Naše skúsenosti hovoria, že studená biela je skvelá do kancelárskych/obchodných priestorov. Domov zase teplá biela.

 

TIP 2: Do akého typu svietidla budete žiarovku montovať?

Ustrážte si maximálne možné rozmery pre žiarovku. Nie každá žiarovka sadne do každého typu svietidla. Vyberajte preto s ohľadom na požadované parametre.

 

TIP 3: Aký priestor bude lampa osvetľovať?
Pôjde o luster, ktorého úlohou je osvetliť celý priestor? Alebo LED žiarovka poputuje do lampičky na nočný stolík? Výhodou LED osvetlenia je presnosť určenia rozsahu osvetlenej plochy. Zistíte teda, či je vami vybraná LED žiarovka určená k bodovému osvetleniu (uhol osvetlenia najčastejšie 40° – 120°), teda napríklad na nočný stolík alebo je schopná osvetliť celú miestnosť (uhol osvetlenia najčastejšie 120° až do 360°).

 

TIP 4: Aký typ svetla potrebujete?

Premyslite si ako intenzívne bude musieť svietidlo miestnosť osvetľovať. Má izba aj okná (teda prísun denného svetla)? Nachádzajú sa v priestore pomocné svetlá (lampičky, bodové osvetlenie atď), alebo je všetko závislé na jednom, hlavnom, svietidle?

 

TIP 5: Akú päticu a závit budete potrebovať?

Pozorne si pozrite vaše svietidlo a zistite, akú päticu a závit budete potrebovať. V zásade rozlišujeme tri druhy žiaroviek.
Závitové žiarovky - ktoré sa delia podľa šírky závitu. Štandardne sa stretávame so šírkou 14 alebo 27 milimetrov.

Bodové žiarovky -rozlišujeme na základe spôsobu uchytenia a potrebného napätia. Žiarovky GU10 fungujú na štandardnom napätí 230V. Druhý typ, MR16, zase vyžaduje napätie 12V, ktoré mu dodáva adaptér. U svietidiel, ktoré požadujú napätie 12V je pre dokonalú funkčnou potrebný spomínaný napájací zdroj.

Žiarivky – rozhodujúca je najmä dĺžka – 60, 90, 120 alebo 150cm? Pre istotu zmerajte dĺžku trubice aj dvakrát. Po kúpe ju už neskrátite.

 

TIP 6: V akom prostredí bude zdroj používaný?

Aká je miestnosť, v ktorej bude pripravované LED osvetlenie? Suchá? Prašná? Vlhká? Veľmi citlivo zohľadnite, aké nároky bude na váš zdroj a LED technológiu klásť okolité prostredie.

 

TIP 7: Akú premakanú žiarovku potrebujete?

Chcete iba šťuknúť vypínačom a mať pokoj? Otvoriť si knihu a čítať pri dobrom svetle? Alebo sa chcete hrať? Cítiť, že váš dom dýcha technológiou. Okrem klasických žiaroviek sú dnes dostupné a čoraz viac populárne aj stmievacie žiarovky a najmä LED žiarovky so senzorom. Fantázii sa medze nekladú, nebojte sa preto svojmu príbytku dodať šmrnc.

 

Na to, aby sa z vášho príbytku stal moderný priestor nepotrebujete pomoc odborníka. Prechod na LEDkové osvetlenie zvládnete v priebehu jedného dňa. Premyslite si, aké typy svietidiel vo svojej nehnuteľnosti máte a aké požiadavky na ne kladiete. Špecifické svietidlá premerajte, aby ste sa vyhli negatívnej skúsenosti – že žiarovka do svetla jednoducho nevojde. A tešte sa na to, ako s prvým zapnutím LED svetla (namiesto toho obyčajného) začnete pekne šetriť. 

  • May 10, 2018